Picture of Lucienna

Lucienna

In de hedendaagse arbeidsmarkt, waar per 100 werkzoekenden 114 vacatures zijn volgens het CBS, is het vinden van de juiste professionals een steeds grotere uitdaging. Dit benadrukt het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden als een sleutelfactor voor professionals bij het kiezen van een werkgever.

 

Het Verschil Tussen Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de basiselementen van een arbeidsovereenkomst, waaronder het salaris, de arbeidsduur en de wettelijk vastgestelde vakantiedagen. Deze basisvoorwaarden zijn vrij uniform en bieden weinig mogelijkheden voor onderscheid. Secundaire arbeidsvoorwaarden daarentegen, zoals extra verlofdagen, thuiswerkvergoedingen, scholingsmogelijkheden en pensioenregelingen, fungeren als ‘extraatjes’ die steeds vaker de norm worden in de concurrerende arbeidsmarkt.

 

Flexibele Secundaire Arbeidsvoorwaarden

In 2023 is het bieden van flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden essentieel voor organisaties om op te vallen. Dit betekent dat bedrijven naast de standaard secundaire voorwaarden unieke extra’s aanbieden, zoals een dertiende maand of onbeperkte verlofdagen bovenop de wettelijke 20 dagen.

 

Belangrijkste Secundaire Arbeidsvoorwaarden

Een onderzoek van Indeed onthult dat werkgevers en werknemers het meest waarde hechten aan de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden:

  • 13e maand: 42%
  • Extra betaald verlof: 27%
  • Pensioenplan of collectieve verzekering: 23%
  • Eenmalige winstuitkering: 21%
  • Vergoeding voor woon-werkverkeer: 21%
  • Zorgverzekering: 21%
  • Mogelijkheid tot thuiswerken: 17%
  • Training en ontwikkeling: 15%
  • Auto van de zaak: 12%
  • Bedrijfsapparatuur (zoals mobiele telefoon en/of laptop): 12%

 

Minst Populaire Arbeidsvoorwaarden

Hoewel de 13e maand bovenaan staat, tonen sportactiviteiten (9%) en sessies over mentale gezondheid (9%) zich als de minst populaire arbeidsvoorwaarden.

 

Nieuwe Trend: Groene Arbeidsvoorwaarden

Groene arbeidsvoorwaarden, ook bekend als green benefits, winnen ook populariteit. Deze duurzame arbeidsvoorwaarden dragen bij aan de duurzaamheid van zowel werknemers als het bedrijf. Voorbeelden zijn een hogere reiskostenvergoeding voor werknemers die fietsen naar het werk of het creëren van een duurzame werkplek. Dit draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar verhoogt ook de trots en loyaliteit van werknemers.

 

Conclusie

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn getransformeerd van extraatjes naar een fundamenteel onderdeel van een aantrekkelijk arbeidsaanbod. In een krappe arbeidsmarkt kunnen deze voorwaarden een doorslaggevende factor zijn in de strijd om talent. Met de opkomst van flexibele en groene arbeidsvoorwaarden positioneren bedrijven zich als aantrekkelijke en verantwoordelijke werkgevers, klaar om de uitdagingen en kansen van de moderne arbeidsmarkt aan te gaan.

Share this article

Related articles

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe baan of zoek je nieuwe Tech Professionals?