Picture of Gheeta

Gheeta

Hi, ik ben Gheeta. Een marketeer met een grote passie voor tech. Altijd op zoek naar de nieuwste trends om onze klanten en Tech Professionals vooruit te helpen.

Het schrijven van een goede motivatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Het is daarom belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het schrijven van een overtuigende en persoonlijke motivatiebrief. In dit artikel vind je tips en richtlijnen voor het schrijven van een goede motivatiebrief.

 

1: Wees specifiek

In plaats van algemene uitspraken te doen, geef specifieke voorbeelden van hoe jouw vaardigheden en ervaring relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Beschrijf bijvoorbeeld een project waar je aan hebt gewerkt en hoe dit jouw vaardigheden heeft verbeterd. Zorg dat je bij het beschrijven van je projecten en vaardigheden de juiste balans vindt tussen detail en relevantie. Geef alleen die details die aantonen hoe jij als kandidaat past bij de functie en het bedrijf waar je op solliciteert.

 

2: Maak het persoonlijk

Toon je enthousiasme en interesse in de organisatie en de functie. Je kunt dit doen door te vertellen waarom je graag bij deze organisatie wilt werken en wat je motiveert om deze specifieke functie te vervullen. Laat ook in je brief zien wat je weet over de organisatie en haar missie, visie en waarden. Geef aan waarom deze aansluiten bij jouw persoonlijke en professionele doelen. Door dit in je motivatiebrief toe te passen krijgt de werkgever een idee van wie je bent en of je goed zou passen binnen de organisatie.

 

3: Houd het beknopt

Een motivatiebrief moet beknopt en to-the-point zijn. Werkgevers ontvangen vaak honderden sollicitaties voor één vacature, dus het is belangrijk om je brief kort en bondig te houden om ervoor te zorgen dat deze wordt gelezen. Het is ook aan te raden om je motivatiebrief te beperken tot één pagina. Gebruik korte zinnen en alinea’s om de brief gemakkelijk te lezen te maken. Door een overzichtelijke en gestructureerde brief te schrijven, kan de werkgever snel en gemakkelijk de belangrijkste informatie over jouw motivatie voor de functie vinden.

 

4: Gebruik de juiste toon

Gebruik een professionele en formele toon, maar blijf wel authentiek. Schrijf op een manier die past bij de organisatie en de functie waar je voor solliciteert. Zorg er ook voor dat de toon van je brief positief en enthousiast is. Vermijd negatieve of kritische opmerkingen over eerdere werkgevers of ervaringen en richt je op wat je wel leuk vindt en waar je goed in bent.

 

5: Zorg voor een goede structuur

Zorg dat je motivatiebrief een logische opbouw heeft en in duidelijke alinea’s is verdeeld. Begin met een inleiding waarin je jezelf kort voorstelt en de functie benoemt waarvoor je solliciteert. Geef vervolgens aan waarom je geschikt bent voor de functie en waarom je bij de organisatie wilt werken.

 

6: Sluit af met een sterke conclusie

Eindig de brief met een sterke conclusie waarin je nogmaals benadrukt waarom je beschikt bent voor de functie. Bedank de lezer voor zijn of haar tijd en geef aan dat je graag verder zou willen praten in een persoonlijk gesprek. Vermeld nog extra je email en telefoonnummer.

 

Onthoud dat een motivatiebrief een kans is om jezelf te presenteren en je vaardigheden en ervaringen in de verf te zetten. Met deze tips kun je een motivatiebrief schrijven die de aandacht trekt van werkgevers en je kansen op een succesvolle sollicitatie vergroot. Sla dit artikel vooral op! Want deze tips zullen altijd van pas komen.

Share this article

Related articles

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe baan of zoek je nieuwe Tech Professionals?