Picture of Gheeta

Gheeta

Hi, ik ben Gheeta. Een marketeer met een grote passie voor tech. Altijd op zoek naar de nieuwste trends om onze klanten en Tech Professionals vooruit te helpen.

Waarom UX/UI designers?

Een paar maanden geleden was Sterrk aanwezig op een Tech Job Fair, dat zonder twijfel een groot succes was. We legden contact met veel enthousiaste mensen, waaronder ook meerdere UX/UI designers. Dit zette ons aan het denken over hoe we contact kunnen leggen met deze gemotiveerde tech professionals, omdat onze recruiters nog geen designers in het vizier hebben. Hoe leggen we contact met designers? Welk soort designer is nodig voor welk soort activiteit? Wat is het verschil tussen een visuele en een interactie designer? Om onze recruitment consultants meer inzicht te geven over de designindustrie, organiseerden Allyssa Alimoestar en Gosro Poorheydar, onze UX/UI designers van het designteam, een presentatie om deze vragen te beantwoorden.

 

Wat is een UX/UI designer?

UX/UI vormen de hoeksteen van modern functioneel design. UX, ook bekend als User Experience Design, omvat het ontwerp van zowel fysieke als digitale producten vanuit een gebruiksperspectief. De verantwoordelijkheid van een UX-designer is om ervoor te zorgen dat het gebruik van een product zo efficiënt en toegankelijk mogelijk is voor de eindgebruiker. UI, bekend als User Interface Design, focust uitsluitend op het creëren van esthetisch aantrekkelijke en functionele interfaces voor digitale producten. Dit kan zich uiten als een complex financieel dashboard of een eenvoudig inchecksysteem voor openbaar vervoer. Deze twee aspecten van design worden vaak samen beoefend door designers, want beide scholen van design hebben veel overlap. UX/UI designers zijn zeer gewild bij bedrijven die hun digitale aanwezigheid willen uitbreiden.

 

Hoe vind je een UX/UI designer?

De beste plaats om UX/UI-designers te vinden en te verbinden is bij personen met een achtergrond in Communicatie en multimediadesign. Deze opleiding omvat veel van de vaardigheden die nodig zijn om een solide UX/UI designer te worden. Veel designers gebruiken ook sociale platformen zoals LinkedIn, Behance, Dribbble en Awwwards om hun werk te delen, dus netwerken op deze platforms kan waardevol zijn.

 

Hoe herken ik een goede designer?

Er zijn veel manieren om een goede designer te herkennen, maar we hebben vier categorieën geïdentificeerd die kunnen helpen een competente designer te identificeren. Deze categorieën zijn:

 

Tools

Een competente UX/UI designer zal ervaring hebben met een verscheidenheid aan ontwerptools. De populairste is Figma. Andere veelgebruikte tools zijn Adobe XD, Sketch, Illustrator, Indesign en Photoshop. Kennis van deze tools kan aantonen dat een designer op de hoogte is van de huidige best practices in de industrie en dat hij of zij in staat is om effectief samen te werken in een professionele design omgeving.

 

Harde vaardigheden

Het is essentieel dat elke designer bekwaam is in bepaalde designgerelateerde activiteiten. Deze omvatten het doen van field- en deskresearch, het uitvoeren van gebruikerstests, het verwerken van feedback en het ontwikkelen van nieuwe versies van een product of ontwerp. Als een designer deze vaardigheden nog niet beheerst, kan het nuttig zijn om hen de kans te geven deze verder te ontwikkelen voordat ze intensief worden betrokken bij projecten.

 

Zachte vaardigheden

De zachte vaardigheden omvatten meer abstracte persoonlijkheidskenmerken zoals het vermogen tot empathie, het bekijken vanuit het perspectief van een eindgebruiker, het ontvangen van kritiek en het duidelijk kunnen communiceren van hun bedoelingen en redeneringen. Het is belangrijk dat een design ook deze vaardigheden beheerst.

 

Trefwoorden

Bij het converseren met een designer zijn er bepaalde zinnen of termen die veel gebruikt worden in design. Voorbeelden hiervan zijn Toegankelijkheid, Affordance, Responsive, User-Centered Design, Contrast, Marge, Padding. De lijst gaat verder. Het herkennen en begrijpen van deze termen kan wijzen op een grondige kennis van design en ervaring in het veld. Ze helpen ook om efficiënt te communiceren met andere professionals in de technologische industrie, waardoor de samenwerking tussen verschillende disciplines, zoals developers, productmanagers en stakeholders, wordt verbeterd.

 

Conclusie

UX/UI ontwerpers vormen de verbindende factor tussen elk ontwikkelteam en de eindgebruiker. Zo is het hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het programma of product een optimale gebruikservaring biedt. Ze moeten zich concentreren op het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke, intuïtieve interface die de interactie tussen de gebruiker en het product vergemakkelijkt. Tegelijkertijd moeten ze een aantrekkelijke esthetische presentatie garanderen die aansluit bij de branding en de identiteit van het product. Dit alles dient te gebeuren met de behoeften en verwachtingen van de eindgebruiker in het achterhoofd, om zo de best mogelijke gebruikerservaring te realiseren.

Share this article

Related articles

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe baan of zoek je nieuwe Tech Professionals?