Picture of Gheeta

Gheeta

Hi, ik ben Gheeta. Een marketeer met een grote passie voor tech. Altijd op zoek naar de nieuwste trends om onze klanten en Tech Professionals vooruit te helpen.

In de snel veranderende wereld van nu duiken er continu nieuwe innovatieve technieken op. Daardoor is het nauwelijks te voorspellen wat de toekomst in petto heeft voor de ontwikkeling van software in 2023 en daarna. Er zijn echter wel een aantal trends te onderscheiden, die daar veel impact op zullen hebben. Ontwikkelingen die de wereld definitief zullen veranderen. Ook voor organisaties biedt het inzetten van innovatieve software nieuwe kansen om meer (potentiële) klanten te bereiken. Trends die de aantrekkingskracht van hun online business vergroten en de groei van het bedrijf een boost geven.

 

10 nieuwe online technologieën om de concurrentie voor te blijven

Meerdere experts gaven hun visie over enkele van de belangrijkste softwareontwikkelingen in 2023. Innovatieve technologieën openen nieuwe wegen voor webdevelopers om eigentijdse, databased websites te ontwikkelen. Een beweging die organisaties kansen biedt om de concurrentie steeds een stap voor te blijven. Want door op de hoogte te blijven van de meest recente trends, profiteer je als ondernemer optimaal van alle nieuwe mogelijkheden. Reden genoeg om de actuele stromingen eens onder de loep te nemen en de belangrijkste Software Development trends in 2023 op een rijtje te zetten.

 

1. De onstuitbare opmars van Artificial Intelligence

Een van de belangrijkste actuele ontwikkelingen is Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie, een trend die steeds meer terrein wint. De verzamelnaam AI staat voor applicaties die het mogelijk maken complexe, menselijke taken te verrichten, zoals het online communiceren met klanten. AI is een baanbrekende technologie die in staat is onze eigen intelligentie na te bootsen en tegelijkertijd zijn eigen prestaties te verbeteren op basis van verzamelde informatie- een concept ook wel bekend als machine learning. Ondanks het feit dat AI nog volop in ontwikkeling is, wordt het steeds meer gebruikt om data-ondersteunde code te genereren.

 

2. De ontwikkeling van chatbots

Door de verregaande digitalisering van onze samenleving draait alles om mobiliteit. Steeds vaker worden berichtenapps gebruikt voor contact met bedrijven, waardoor chatbots steeds belangrijker worden. De baanbrekende technologie daarachter vormt een waardevolle trend, die organisaties unieke servicemogelijkheden biedt, o.a. om in meerdere tijdzones te opereren. Een chatbot die ongeacht het tijdstip direct op vragen reageert, geeft de bezoeker het idee met een echt individu te communiceren. In die ontwikkeling zijn twee types te onderscheiden. De taakgerichte chatbot is slechts voor één simpele functie uitgerust, zoals het beknopt antwoord geven op veelgestelde vragen. De meer geavanceerde, data gestuurde chatbot biedt een meer interactieve en persoonlijke digitale assistent. Dit type is in staat op basis van verzamelde data en geavanceerde functies meer complexe vraagstukken te behandelen. Zo functioneren ze als echte medewerkers van een helpdesk, wat de efficiëntie van de organisatie verhoogt en de kosten verlaagt.

 

3. Progressive Web Applications worden steeds populairder

PWA is een opkomende trend in Web Development, waarbij een website de look en feel van een mobiele app nabootst. Deze Progressive Web Apps zijn zeer gebruiksvriendelijk: ze zijn supersnel, responsive en offline te gebruiken. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig en voordelig te ontwikkelen. Grote organisaties zoals Starbucks hebben een PWA-bestelfunctie ontwikkeld, waarmee klanten, ook offline, door de menukaart kunnen bladeren en bestellingen in hun winkelmandje plaatsen. De verwachting is dat er de komende jaren meer vraag naar dit type software zal ontstaan.

 

4. Voice Search-optimalisatie

Een andere populaire Software Developer trend in 2023 is voice search, oftewel spraakoptimalisatie. Een nieuwe optie waarbij zoekacties zich meer op spraak dan op tekst richten, om zo het comfort van gebruikers te verhogen. Spraakassistenten zoals Alexa van Amazon, Siri van Apple en Google Home worden steeds vaker ingezet, omdat alsmaar meer consumenten gebruikmaken van spraakopdrachten tijdens het winkelen. Daardoor zal voice commerce de komende jaren zeker een groeiende trend vormen.

 

5. DIY programmering dankzij no-code platforms

Een andere beweging in de huidige samenleving is DIY. Die term staat voor ‘Do it yourself’, een stroming van zelf creëren, die ook op programmeren van toepassing is. In feite is dat een logisch gevolg van het feit dat programmeurs continu bezig zijn met automatiseren. De populariteit van no-code-ontwikkelingstools is de afgelopen jaren dan ook explosief gestegen, doordat voor het ontwikkelen van dit type software geen codeervaardigheden of IT-skills vereist zijn. No-code platforms bieden gebruikers de mogelijkheid om blokken met vooraf samengestelde code simpel in een visuele omgeving te slepen. Dat maakt het goedkoper én makkelijker dan ooit om je eigen website op te zetten.

 

6. Low-code en integratieplatforms

De wat technischer ingestelde low-code platforms bieden snelkoppelingen waarmee ontwikkelaars makkelijk en efficiënt kunnen werken. Bovendien is, dankzij de mogelijkheden in de cloud, steeds vaker branche-specifieke software als standaardpakket verkrijgbaar. Ook de opkomst van iPaaS, cloud-based integratieplatformen, waarmee software gemakkelijk aan elkaar te koppelen is, draagt bij aan de low-code Development trend, waarmee je een hoop geld én tijd bespaart. Men verwacht dat eind 2023 het merendeel van grote en middelgrote bedrijven over een low-code applicatieplatform zal beschikken.

 

7. Het gebruik van Augmented Reality (AR)

Augmented Reality is een steeds vaker toegepaste trend om virtuele elementen in de bestaande wereld te integreren. Het gebruik van overlays geeft de wereld een extra laagje aan virtuele elementen. Zoals een Pokémon die ineens op de stoep staat bijvoorbeeld. Deze intrigerende technologie biedt bedrijven de mogelijkheid hun producten op een creatieve manier in beeld te brengen. Een ideale tool bij de alsmaar stijgende trend van online shoppen.

 

8. Software voor het verzamelen en analyseren van klantgegevens

Internet of Behaviours (IoB), een trend richting gepersonaliseerde marketing, wordt steeds belangrijker. Door het gedrag van je (potentiële) klanten te analyseren, kun je daar gericht op inspelen, door het sturen van specifiek gepersonaliseerde berichten naar aanleiding van gedragspatronen van je klant. YouTube zet deze Software Development trend al jaren in door filmpjes aan te bieden aan de hand van het surfgedrag van de klant.

 

9. JavaScript-frameworks

JavaScript is nog altijd de meest gebruikte basistechniek voor het maken van interactieve webdesigns. Voor de bouw van veelzijdige, dynamische webapps worden vaak applicaties als JavaScript-frameworks, zoals VueJS en ReactJS ingezet. Apps die door het gebruik van frameworks snel en gemakkelijk werken. Ook de kleinere programmeer codes maken het gebruik van deze frameworks tot een belangrijke tijd- en geld besparende trend in Web Development.

 

10. Werken op afstand zorgt voor een toename van cloud computing

Door de recente Corona pandemie waren de meeste bedrijven genoodzaakt de mogelijkheden voor werken op afstand uit te breiden. Dat resulteerde doorgaans in een enorme verandering in hun IT-behoeften, wat tot een opmars van cloud computing leidde. Veel organisaties ontdekten toen dat het inzetten van clouddiensten dé manier was, om medewerkers effectief vanuit huis te kunnen laten werken. Een behoefte die waarschijnlijk niet meer zal verdwijnen. Reden om in de komende jaren te blijven investeren in technologieën voor werken op afstand.

 

Investeren in nieuwe innovatieve technieken

Dankzij de huidige softwareontwikkelingen delegeren we steeds meer taken naar intelligente apps, die ons veel werk uit handen kunnen nemen. Daarmee ontstaat een onstuitbare trend in het investeren in nieuwe innovatieve trends in softwareontwikkeling, waaronder AI-ondersteunde codering, datagestuurde chatbots en Progressive Web Applications. Trends die waarschijnlijk een grote opmars gaan maken in 2023 en zo nieuwe kansen genereren voor consumenten en bedrijven.

Share this article

Related articles

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe baan of zoek je nieuwe Tech Professionals?