Picture of Gheeta

Gheeta

Hi, ik ben Gheeta. Een marketeer met een grote passie voor tech. Altijd op zoek naar de nieuwste trends om onze klanten en Tech Professionals vooruit te helpen.

In de moderne wereld van softwareontwikkeling en projectmanagement heeft de Scrum-methodologie zich gevestigd als een effectieve en flexibele aanpak. Als Scrum Master heb je de verantwoordelijkheid om het Scrum-proces te faciliteren en het ontwikkelteam te begeleiden. Om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en mijn begrip van Scrum te verdiepen, heb ik deelgenomen aan de cursus Certified Scrum Master (CSM). In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Wat is Scrum?

Scrum is een agile projectmanagementframework dat zich richt op het leveren van waarde door middel van iteratieve en incrementele ontwikkeling. Het is gebaseerd op een flexibele aanpak waarbij complexe projecten worden opgedeeld in beheersbare eenheden, genaamd sprints. Elke sprint is een korte tijdsperiode, meestal één tot vier weken, waarin een multidisciplinair team samenwerkt om een specifiek doel te bereiken.

 

Het Scrum-framework bestaat uit verschillende elementen. Een van de belangrijkste aspecten is het zelforganiserende team. Dit team is verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en voltooien van het werk binnen elke sprint. Ze werken nauw samen en communiceren regelmatig om de voortgang te bewaken en eventuele obstakels te overwinnen. Een Scrum Master ondersteunt het team door het faciliteren van het Scrum-proces, het oplossen van problemen en het bevorderen van een productieve en samenwerkende omgeving.

 

Naast het zelforganiserende team omvat Scrum ook de rol van de Product Owner. De Product Owner vertegenwoordigt de belangen van de klant of belanghebbenden en is verantwoordelijk voor het beheren van de product backlog. Dit is een prioriteitenlijst van alle gewenste functionaliteiten, wijzigingen en verbeteringen die moeten worden opgeleverd. De Product Owner werkt nauw samen met het team om de backlog-items te verduidelijken, te prioriteren en te valideren.

Interactieve cursus

De CSM-cursus is een tweedaagse training die wordt aangeboden door gecertificeerde Scrum Alliance-trainers. Het is bedoeld om professionals te voorzien van een diepgaand begrip van Scrum en de rol van de Scrum Master. Tijdens de cursus worden de principes, waarden en praktijken van Scrum uitgelegd aan de hand van interactieve oefeningen, discussies en praktijkvoorbeelden.

 

De CSM-cursus was een intensieve en boeiende ervaring. Alle theorie werd direct toegepast in de praktijk door interactieve oefeningen en groepsopdrachten. De nadruk werd sterk gelegd op het begrijpen van de gedachtegang achter scrum, die gebaseerd is op het empirisme. Het empirisme is een filosofische stroming waarin gesteld wordt dat kennis voornamelijk of geheel voortkomt uit ervaring. Door het uitvoeren van iteratieve opdrachten, werd duidelijk dat leren uit ervaring voor veel succes en vooral verbetering zorgt.

 

Scrum bij Sterrk

Bij Sterrk hebben we niet alleen de Scrum-methodologie geïmplementeerd in ons development team, maar ook met succes toegepast binnen onze marketingafdeling. Hoewel Scrum oorspronkelijk is ontwikkeld voor softwareontwikkeling, hebben we enkele aanpassingen gemaakt om het optimaal te laten werken voor onze marketingprojecten. Het stellen van realistische korte termijn doelen en regelmatige evaluaties sluiten perfect aan bij ons team en hebben onze efficiëntie aanzienlijk verbeterd.

 

Bij Sterrk gaan we verder dan alleen het toepassen van Scrum binnen onze eigen organisatie. We hebben ook een team van ervaren tech-professionals die gecertificeerd zijn als Scrum Masters en die kunnen worden ingezet bij andere bedrijven als consultants of gedetacheerd personeel. Daarnaast plaatsen we uiteraard ook Scrum Masters en Product Owners via onze Werving & Selectie, Freelance en Outsourcing tak.

Share this article

Related articles

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe baan of zoek je nieuwe Tech Professionals?