Foto van Lucienna

Lucienna

Low-code is een innovatieve methode die het mogelijk maakt om met minimale codering applicaties te ontwikkelen. Dit gebeurt door gebruik te maken van een visuele, modelgestuurde interface waar elementen simpelweg gesleept en geplaatst (drag-and-drop) kunnen worden. Het is vooral een gamechanger voor het bouwen van websites en apps, doordat het de ontwikkeling vereenvoudigt en toegankelijker maakt voor een breed publiek. Het is dan ook geen verrassing dat low-code breed wordt omarmd door zowel beginnende als ervaren ontwikkelaars, klanten en stakeholders voor het efficiënt opzetten en onderhouden van bedrijfsapplicaties.

 

De voordelen van low-code

  1. Gebruiksvriendelijk en veelzijdig toepasbaar Low-code maakt het mogelijk voor iedereen, van zakelijke gebruikers tot professionele ontwikkelaars, om een diversiteit aan applicaties te bouwen, zoals smartphone apps, webapplicaties, API’s en microservices.
  2. Hogere leersnelheid Dankzij de grafische, modelgestuurde benadering kunnen gebruikers zich in een mum van tijd bekwamen in low-code development. Onderzoek toont aan dat 70% van de gebruikers binnen een maand bekwaam wordt, een significant verschil met het leren van traditionele programmeertalen.
  3. Codering herbruikbaar voor andere projecten Wanneer handmatige codering nodig is, kunnen ontwikkelde functies gemakkelijk worden hergebruikt binnen andere projecten, waardoor de efficiëntie en samenwerking binnen de professionele ontwikkelingsteams verbetert.

 

De Impact van Low-Code

Low-code is nu al verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle ontwikkelactiviteiten voor applicaties.

Hier zijn wat cijfers over de impact van low-code

  • Tegen 2025 zullen ontwikkelaars 70% van de apps bouwen met behulp van low-code.
  • 70% van de gebruikers zonder ontwikkelingservaring leren low-code in 1 maand.
  • Organisaties met low-code Developers scoren 33% hoger op innovatiemaatregelen.
  • Low-code platformen verkorten de ontwikkelingstijd met 50% tot 90%.
  • Ontwikkelaars bouwen nu al 60% van de apps buiten de IT-afdeling met low-code.
  • 30% van de organisaties is van plan low-code development te gebruiken om betere, digitale klantervaringen te bouwen.

 

Low-code versus no-code

Low-code en no-code zijn software ontwikkelingstechnologieën die het makkelijker maken om zonder veel technische kennis software te bouwen. Er is een belangrijk verschil: no-code staat gebruikers zonder enige programmeerkennis toe volledige applicaties te bouwen, terwijl low-code enige kennis van programmeerconcepten vereist maar wel gebruikmaakt van visuele tools voor het ontwerpen van gebruikersinterfaces. No-code richt zich op volledige toegankelijkheid, terwijl low-code meer gericht is op het snel ontwikkelen van complexe applicaties door professionele ontwikkelaars.

 

Mendix: Een leider in low-code platforms

Mendix, opgericht in 2005, staat bekend als een van de meest populaire low-code platformen wereldwijd. Het stelt bedrijven en organisaties in staat om snel en efficiënt complexe softwareoplossingen te ontwikkelen met minder technische kennis. Dit platform faciliteert ook integratie met bestaande systemen, waardoor het makkelijker is om bestaande systemen te verbinden met nieuwe applicaties.

Share this article

Related articles

Ben je aan het oriënteren op een nieuwe baan of zoek je nieuwe Tech Professionals?

RPO

MVO